Wil je rijden buiten de EU? Vergeet je internationaal rijbewijs niet.
| Algemeen
Heb jij een wereldreis gepland en vraag je jezelf af, is mijn rijbewijs wel geldig in het buitenland? Je bent […]
100% betrouwbare en onafhankelijke testinformatie
28 oktober 2016, Blog
Wanneer je een auto koopt, is het belangrijk rekening te houden met de BPM. Deze belasting personenauto’s en motorrijwielen is een belasting die geheven wordt over geregistreerde personenauto’s en motoren. Als je een auto importeert is het verplicht BPM aangifte te doen. Zonder de aangifte van deze belasting krijg je namelijk geen NL-kenteken. Tegenwoordig ben je zelf verantwoordelijk voor de aangifte van deze belasting, waardoor je deze dus zelf dient te berekenen en de bijbehorende formulieren dient in te vullen. Deze belasting is niet voor iedere auto gelijk. In dit artikel geven wij tips om op een legale manier te besparen op de BPM en deze dus zo voordelig mogelijk te berekenen.
Met de BPM formules wordt het (historische) bruto-BPM bedrag berekend voor een nieuwe auto. Wanneer je dus geen nieuwe auto importeert, wat vaak het geval is, mag je op de bruto-BPM afschrijven. Het resterende bedrag, de zogenaamde rest BPM, dient uiteindelijk betaald te worden. Een tip hierbij is de BPM op basis van de handelswaarde in Nederland te berekenen. Omdat de handelswaarde van veel auto’s op dit moment vrij laag is, betekent dit dat je een groter deel van de BPM mag afschrijven, dan de Belastingdienst in haar tabellen aangeeft.
Hoe de BPM berekend wordt, verandert vrijwel jaarlijks. Vaak wordt gedacht dat de meest recente BPM formule gebruikt dient te worden om deze belasting te berekenen. Dit is echter niet waar. Het is namelijk mogelijk om de BPM te berekenen op basis van een formule van een ander jaar. Dit wordt de ”historische bruto BPM” genoemd, waarbij de regel geldt dat je elke BPM-berekeningswijze mag gebruiken tussen de datum eerste toelating in het buitenland en de huidige datum. Gebruik dus het meest voordelige BPM regime om niet te veel rest-BPM te betalen.
Een nieuwe auto kopen is natuurlijk geen enkel probleem. Let echter wel op de definitie die de Belastingdienst hanteert voor een nieuwe auto, wanneer je een auto koopt waar al wel wat kilometers op de teller staan. Voor de Belastingdienst is een auto namelijk (nog steeds) nieuw als deze minder dan 3.000 kilometer op de teller heeft staan of minder dan drie maanden oud is, gemeten van de eerste datum van toelating tot de datum van import in Nederland. Zorg er dus voor dat je auto bij het importeren in ieder geval 3.000 kilometer op de teller heeft staan en drie maanden oud is. Dan mag je namelijk afschrijven op de BPM.
Er zijn op internet verschillende websites met BPM calculatoren, die een schatting van de hoogte van de BPM kunnen maken. Vaak nemen deze websites niet alle gegevens in acht om de juiste BPM aangifte te berekenen, laat staan dat ze je helpen een voordelige aangifte te doen. De uitkomsten van deze calculatoren zijn vaak te hoog. Daarnaast zijn er verschillende malafide BPM websites, die aangeven dat ze de BPM, tegen betaling, voor je kunnen berekenen. Veel van deze websites zijn echter niet betrouwbaar. Ze berekenen bijvoorbeeld een te hoge BPM en lichten klanten op met onnodige extra rekeningen. Kijk hier dus ook voor uit!
Wil je BPM besparen en deze zo voordelig mogelijk berekenen, dan zijn de volgende punten dus belang:
Doe hier je voordeel mee!