AutoVerkoopSites.com

Wegenbelasting hybride auto 2024

4 juli 2024, Algemeen

In 2024 is de wegenbelasting voor hybride auto’s een belangrijk onderwerp. Vooral nu duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijke aspecten zijn. Maar wat betekent dit voor de hybride autobezitter? Is de wegenbelasting van hybride auto’s in 2024 gestegen? En zijn er nog meer belangrijke veranderingen?

De voordelen van het bezitten van een hybride auto zijn nog steeds groter dan de traditionele auto’s. Ze zijn goed voor het milieu, dragen bij aan een duurzame toekomst en bieden financiële voordelen. Dus ook in 2024 is het nog steeds een goed idee om een hybride auto aan te schaffen.

Wat is wegenbelasting?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is wegenbelasting eigenlijk? Goed om te weten is dat het ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd wordt. Het is een belasting die je betaalt voor het bezit van jouw voertuig.

Deze belasting wordt gebruikt om de kosten van wegen te dekken. Denk hierbij aan aanleg, onderhoud en andere verkeersgerelateerde uitgaven. De hoogte van wegenbelasting is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Het gewicht van de auto.
  • Het type brandstof.
  • De provincie waarin je woont.

Voor sommige voertuigen betaal je meer belasting om het rijden van deze voertuigen te ontmoedigen in verband met de negatieve impact op het milieu.

In gunstige gevallen betaal je minder belasting omdat deze voertuigen minder impact hebben op het milieu en dat wil de overheid juist stimuleren. Dit is het geval bij plug-in hybride auto’s. Hier kun je verderop in deze blog meer over lezen.

Belangrijke veranderingen

Er zijn enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wegenbelasting hybride 2024. Deze wijzigingen zijn aangebracht om het gebruik van bepaalde voertuigen te stimuleren, zoals volledig elektrische auto’s. Lees hier meer over op (link naar blog wegenbelasting elektrische auto 2024)

Wij hebben de veranderingen voor wegenbelasting hybride auto’s in 2024 voor je op een rijtje gezet:

Gewichtscorrectie

De belasting wordt onder andere berekend door het gewicht van de auto. Dit is in eerste instantie negatief voor de eigenaren van een hybride auto. Omdat de batterij van een hybride auto relatief zwaar is.

Om deze reden is de gewichtscorrectie in het leven geroepen. Deze correctie voorkomt dat je meer belasting betaalt voor een hybride auto.

Tarieven

De tarieven voor wegenbelasting van hybride auto’s in 2024 zijn gestegen. Toch blijven ze wel lager dan de traditionele auto’s. Hier heeft de overheid bewust voor gekozen. Zo blijven hybride auto’s aantrekkelijker om te kopen en behouden. Ook kunnen we op die manier de CO2-uitstoot blijven verminderen.

Aanmoediging voor Plug-in Hybrides

Naast dat plug-in hybride voertuigen het voordeel hebben dat ze grotere afstanden volledig elektrisch kunnen rijden. Kennen ze ook een belastingvoordeel. Deze auto’s hebben een grote bijdrage aan het verminderen van uitstoot. En dit maakt dat de wegenbelasting hybride 2024 ook voor plug-in hybrides relatief laag blijft.

Hybride wegenbelasting en korting

Wist je dat je ook korting kan krijgen op de wegenbelasting van een hybride auto in 2024? Wij hebben de manieren om korting te krijgen voor je op een rijtje gezet.

  1. Provinciale kortingen: Er zijn provincies die extra korting bieden op de wegenbelasting van een hybride auto. Wil jij korting op de wegenbelasting? Check snel of jouw provincie hier ook bij hoort!
  2. Subsidies en regelingen: Voor de aanschaf en het gebruik van duurzame voertuigen zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar. Zowel voor particuliere als zakelijke aanschaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laadpaal vergoedingen, aanschafsubsidie of in het geval van zakelijke aanschaf, milieu-investeringsaftrek.
  3. Verzekeringskortingen: Er zijn verzekeringsmaatschappijen die korting bieden aan eigenaren van hybride auto’s. Zij stimuleren hiermee de aanschaf van een hybride auto. Zo leveren zij hun bijdragen aan een lagere milieu-impact.

Al met al dus vele voordelen voor het rijden van een hybride auto in 2024. Heb jij nog getwijfeld? Wat ons betreft is 2024 een mooi moment om, wanneer dit nog niet het geval is, een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. En daarbij te profiteren van alle financiële voordelen!