AutoVerkoopSites.com

Wegenbelasting elektrische auto 2024

4 juli 2024, Algemeen

Elektrische auto’s spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzamer vervoer. En ook in Nederland zijn ze niet meer weg te denken. De elektrische auto is populair.

Maar waarom is het een slimme keuze om over te stappen op elektrisch rijden? En welke veranderingen zijn er voor wegenbelasting van elektrische auto’s in 2024? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.

Wat is wegenbelasting?

Misschien heb je de term motorrijtuigenbelasting wel eens gehoord? Dit is namelijk de officiële naam voor wegenbelasting. Het is de belasting die eigenaren van een motorvoertuig in Nederland betalen.

Deze belasting wordt voor meerdere dingen gebruikt. Denk hierbij aan onderhoud en de aanleg van wegen. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van de volgende factoren:

  • Het gewicht van de auto.
  • Het type brandstof.
  • De provincie waar je woont.

Een van de grootste voordelen van een elektrische auto is de wegenbelasting. Ze zijn namelijk volledig vrijgesteld van wegenbelasting. En ook in 2024 is dit nog steeds het geval.

De voordelen van een elektrische auto

Je ziet ze steeds meer, de elektrische auto. Maar wat zijn, naast de vrijstelling van wegenbelasting, de voordelen hiervan?

  1. Milieuvriendelijk: Een elektrische auto stoot geen CO2 uit tijdens het rijden. Dit is beter voor het milieu, want het zorgt voor vermindering van de luchtvervuiling. En draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering.
  2. Lagere gebruikskosten: De onderhoudskosten van mensen met een elektrische auto zijn vaak lager. Dit komt doordat ze minder bewegende delen bevatten dan bijvoorbeeld een benzineauto. En daardoor hebben ze minder onderhoud nodig. Daarnaast zijn de kosten voor elektriciteit over het algemeen goedkoper dan de kosten voor diesel of benzine.
  3. Rijervaring: elektrische auto’s zijn stiller en bieden een soepele en snelle rijervaring.
  4. Toekomstbestendig: Er is een enorme focus op duurzaamheid en de regels voor emissie worden ook steeds strenger. Daarom zijn elektrische auto’s een veilige keuze voor de toekomst.

Wegenbelasting elektrische auto na 2024

Dit jaar zijn de elektrische auto’s nog steeds vrij van wegenbelasting. Wel wordt er verwacht dat er na 2024 een aantal belangrijke veranderingen zullen plaatsvinden.

Einde vrijstelling

Er wordt verwacht dat de vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische auto’s gaat eindigen. Dit houdt in dat je na 2024 ook voor een elektrische auto wegenbelasting zal betalen. De verwachting is wel dat de belasting lager zal liggen dan een benzine- of dieselauto.

Invoering van kilometerheffing

De overheid overweegt het invoeren van kilometerheffing. Misschien ken je het als rekeningrijden. Kilometerheffing houdt in dat je betaalt voor het aantal kilometers dat je effectief gereden hebt. Wanneer deze verandering doorgevoerd wordt dan betaal je voor het gebruik van jouw auto en niet voor het bezit.

De voordelen hiervan zijn:

  • Je betaalt naar gebruik: dit kan bijdragen aan minder autogebruik en dat helpt bij het verminderen van files en luchtvervuiling.
  • Eerlijke verdeling: Je betaalt naar rato van het gebruik van wegen. Dit is eerlijker naar mensen die de auto minder gebruiken en dus minder rijden.

Naar verwachting zal wel het één en ander veranderen omtrent wegenbelasting van elektrische auto’s na 2024. Mochten de veranderingen op het gebied van wegenbelasting doorgevoerd worden. Dan zal een elektrische auto nog steeds vele (fiscale) voordelen bieden ten opzichte van een diesel- of benzineauto.