AutoVerkoopSites.com

Welke papieren nodig voor auto verkopen?

30 november 2018, Blog

Als trotse eigenaar van een auto, zal er op een gegeven moment wel het besluit moeten worden genomen om de auto te verkopen en er een andere voor op de plaats aan te schaffen. Je hebt gelukkig een ruime keuze aan mogelijkheden om je auto te verkopen, van particulier tot aan een autohandelaar. Het hangt er allemaal van af hoeveel tijd je ervoor over hebt en ook de prijs welke je graag voor jouw auto hebben wilt. Ongeacht de reden en methode van de verkoop van de auto zullen het de autopapieren zijn die overlegd zullen moeten worden bij de verkoop.

Over welk kentekenbewijs beschik je

Alle kentekenbewijzen die er nu (vanaf 2014) worden uitgegeven hebben het zelfde formaat als een rijbewijs en kan je het dus heel eenvoudig altijd bij de hand hebben. Natuurlijk is niet alleen dit pasje nodig om de verkoop plaats te laten vinden. Er hoort namelijk een 9-cijferige tenaamstellingscode bij het pasje en is het verplicht bij de overschrijving die te kunnen overleggen. Het is belangrijk om beide stukken (het pasje en de code) niet bij elkaar te houden omdat bij diefstal het mogelijk zal zijn voor de criminelen om jouw auto door te verkopen zonder dat je het enigszins in de gaten hebt.

Papieren kentekenbewijs?

Bij degenen die nog over een papieren kentekenbewijs beschikken is het altijd vereist dat ze met het deel 1A en B rondrijden in de auto. Bij een politie controle dienen beide namelijk aanwezig te zijn omdat ze informatie verschaffen over de auto (deel 1A) en degene die de verantwoordelijkheid over de auto heeft (deel 1B). Er is echter een deel 2 welke dezelfde functie heeft als de tenaamstellingscode en moet ook het tweede deel nooit samen bewaard worden met de eerste deel. Bij verkoop van de auto is een combinatie van de delen niet mogelijk (deel 1A en 2 of deel 1B en 2). Alle delen dienen dus aanwezig te zijn.

Eigenaar hoeft niet bij de overschrijving aanwezig te zijn

Alle moeite die er gedaan wordt om het deel 2 of tenaamstellingscode apart te houden is nodig omdat bij het overschrijven het niet persѐ nodig is dat de eigenaar van de auto aanwezig moet zijn. Bij het stappen naar zo een kentekenloket bijvoorbeeld kan de overdracht gewoon geschiedden door een persoon die door de eigenaar aangewezen wordt. Het enige bewijs wat de verkoper zal krijgen van de RDW is het vrijwaringsbewijs. Deze geeft officieel aan dat de vorige eigenaar dus niet meer verantwoordelijk is voor de auto en kan ook de verzekering met dit bewijs worden opgezegd. Naast het kentekenbewijs en tenaamstellingscode zijn ook een geldige APK en verzekering altijd ook papieren die bij de verkoop een groot verschil uitmaken.

De verplichte aanwezige papieren voor de verkoop van een auto zijn dus enkel het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. Het is echter altijd ook goed om eveneens een geldige APK en verzekering te kunnen overleggen. Indien je één van de stukken kwijt bent geraakt kan je gelukkig altijd bij de RDW terecht.