AutoVerkoopSites.com

Hoe een auto verkopen in België

30 november 2018, Geen categorie

De vraag naar auto’s bij onze (kleine) zuiderburen mag zeker niet onderschat worden en neemt men maar al te graag altijd een kijkje op de Nederlandse automarkt. Een voordelig koopje laat men niet gauw liggen en kan de verkoop snel geregeld worden. Echter dienen daarbij wel alle nodige stappen in acht te worden genomen. Niet alleen de overschrijving is namelijk van belang, maar zal de auto ook uitgevoerd moeten worden. Er komt toch het één en ander bij kijken en is het beter om van alles op de hoogte te zijn. Vaker is de koper dat namelijk niet en kan de verkoop behoorlijk wat stagnatie oplopen.

Tip: Op Autoverkoopsites.com vindt je aanbieders waar je ook eenvoudig een auto kunt verkopen in België.

Mag je dan zonder meer de auto verkopen in België zelf?

Over de grens gaan met jouw auto is zeker geen probleem en mag je eenmaal in België natuurlijk gewoon een koper zoeken. Het moment dat de auto overgeschreven zal moeten worden dient dat wel plaats te vinden in Nederland bij de RDW. De auto staat namelijk nog altijd op jouw naam geregistreerd en dient die registratie teniet worden gedaan. De nieuwe eigenaar zal dan zelf ervoor moeten zorgen dat de auto naar België zal moeten worden geëxporteerd. Deze wijze van verkoop is het meest gangbaar binnen de familie of kenniskring. Voor een strikt zakelijke verkoop kiest men er vaker voor om alles via een autohandelaar of speciale verkoopsite te laten plaatsvinden. Het administratief gedeelte betreffende de overdracht zal dan niet meer door jou en de nieuwe eigenaar geregeld moeten worden, maar doet het bedrijf dat wel. Dit bespaart jou zeker heel wat hoofdbrekens en ben je er ook nog van gegarandeerd dat je het geld wel zeker zult ontvangen.

De auto zal ook uitgeschreven moeten worden

Het is belangrijk dat bij een particuliere verkoop de auto ook zelf uitgeschreven zal moeten worden. Dit is zeker van toepassing wanneer de nieuwe eigenaar de Belgische nationaliteit heeft. Zoals boven aangehaald kan de auto ook overgeschreven worden, maar gaat dat alleen lukken wanneer de nieuwe eigenaar een geldig Nederlands woonadres heeft en dus ingeschreven is bij een Gemeente. Indien de nieuwe eigenaar gewoon woonachtig is in het buitenland zal er ook nog export van de auto aan te pas moeten komen.

Gewoonlijk is het nog mogelijk om voor een periode van 14 dagen met een geldige APK en voorlopige verzekering rond te rijden in Nederland. Bij het verkopen van de auto in België is het dus goed om te weten wat de stappen zijn die de nieuwe eigenaar zal moeten ondernemen omdat het vrijwaringsbewijs pas zal worden verkregen na het uitschrijven. De platen zullen samen met het kentekenbewijs en tenaamstellingscode overhandigd moeten worden bij zo een RDW station en ligt het daarna aan de nieuwe eigenaar hoe die ervoor zal kiezen om de auto naar België te transporteren.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de auto zich al in België bevindt en dien jij alleen met de nieuwe eigenaar naar een RDW loket te gaan om de uitschrijving te regelen.

Om een auto in België te kunnen verkopen is er geen aparte aanpak nodig die verschilt met een verkoop in Nederland zelf. Het enige verschil is dat de auto zal moeten worden uitgeschreven en de kentekenplaten vernietigd zullen worden. Om het nog eenvoudiger te maken kan je ervoor kiezen een tussenhandelaar in te schakelen die dan op zoek zal gaan naar een koper en bovendien nog alles betreffende de overdracht en export zal regelen. Zij kunnen alles regelen van stap a t/m z. Uiteraard betaal je hier een bedrag voor, maar dit is vaak niet erg groot. Het bespaart je een hoop tijd en problemen.