Zakelijke auto verkopen

Een auto van de zaak is in veel gevallen noodzakelijk omdat de bedrijfsactiviteiten geen stagnatie mogen ondervinden. Zo een zakelijke auto is vaker een doodnormale personenauto en is apart van de registratie er niets meer aan te merken. Verwar zo een zakelijke auto daarom ook niet met een bedrijfsauto omdat het daarbij vaker gaat om auto’s die speciaal ingericht zijn voor het uitvoeren van bedrijfswerkzaamheden. De verkoop van een zakelijke auto zou op zich dan niet veel verschillen met de verkoop van een privé voertuig indien het aspect van de BTW en rest BPM er niet zo komen bij kijken.

Daarom zakelijke auto verkopen

✓ verkopen in jouw woonplaats

✓ Altijd een goed bod

✓ Gebruik meerdere opties

7 Vehicles available

DOORZOEK OP:
Wat wil je verkopen
Hoe snel wil je verkopen?
Verkoop optie
Vrijblijvend
Wat wil je verkopen
Auto
Hoe snel wil je verkopen?
Verkoop optie
Vrijblijvend
Wat wil je verkopen
Hoe snel wil je verkopen?
Verkoop optie
Vrijblijvend
Wat wil je verkopen
Hoe snel wil je verkopen?
Verkoop optie
Vrijblijvend
Show all

Bij de aankoop van een zakelijke auto wordt er geen BTW betaald

Het rijden in een zakelijke auto is voordelig omdat er bij de aanschaf geen BTW moet worden betaald. Dit scheelt een mooi bedrag en hoeft er verder ook geen BTW te worden betaald op alle gemaakte kosten (onderhoud en reparatie) van de auto. Overigens is deze regeling alleen geldig voor auto’s die uitsluitend voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Indien er privé gebruik bij komt kijken zal er over dat gedeelte wel BTW betaald dienen te worden.

Wanneer bij de aankoop van de zakelijke auto er geen aftrek van BTW heeft plaatsgevonden hoeft er niet opnieuw BTW betaald te worden over het verkoopbedrag. De voordelen van zo een zakelijke auto kunnen natuurlijk niet overgedragen worden op een nieuwe eigenaar. Het zakelijk gebruik is immers aan jou toegekend en zal er bij verkoop van de auto alsnog een bedrag aan BTW betaald dienen te worden.

Gelukkig hoeft dat niet het volle BTW bedrag te zijn

Elke auto is onderhevig aan afschrijving en zal bij verkoop BTW betaald dienen te worden over de restwaarde van de auto. Het zou oneerlijk naar de nieuwe eigenaar zijn om de belasting over de cataloguswaarde te moeten betalen. Bovendien is de auto na het afschrijven soms minder waard dan het te betalen bedrag aan BTW voor een nieuwe auto. De hoogte van de BTW levert soms nogal wat moeilijkheden op, vooral wanneer je het zelf gaat uitvoeren. Er dient namelijk rekening gehouden te worden met de afschrijving en soms ook nog de BPM! De BPM dient wel door de koper betaald te worden en is het alleen van toepassing wanneer het gaat om een auto met een grijs kenteken. Bij verkoop van de zakelijke auto aan een andere ondernemer zal de rest BPM gewoon overgenomen kunnen worden en hoeft die dus niet gelijk betaald te worden door de koper.

Vergeet nooit om de BTW af te dragen aan de Belastingdienst bij de verkoop van jouw zakelijke auto. Gewoonlijk wordt het bedrag berekend over de verkoopprijs van de auto en is die op zich weer afhankelijk van de afschrijving. Overigens wordt de BTW betaald over het verkoopbedrag waar de rest BPM eerst van afgetrokken is. Dit kan in sommige gevallen voor een aardig verschil zorgen.

[toc]

(Visited 257 times, 1 visits today)