AutoVerkoopSites.com

Hoe importeer ik een wagen uit Duitsland? Dit moet u weten!

3 augustus 2017, Blog

Vandaag de dag is het invoeren van een auto uit Duitsland erg populair in Nederland. Dit is normaal: Duitsland kent een groot aantal jonge en goed onderhouden occasions. Deze wagens zijn bovendien vaak een stuk goedkoper dan hun soortgenoten in Nederland.

Bij het importeren van een auto uit het buitenland komt echter heel wat kijken. Wij bieden u daarom graag een overzicht van alle belangrijke punten waar u zeker op moet letten. Zo beschikt u in een mum van tijd over uw nieuwe droomwagen!

Stap 1: Wees voorbereid

Vooraleer u beslist om een wagen aan te schaffen in het buitenland, is het belangrijk om na te gaan of het door u gewenste voertuig daadwerkelijk goedkoper is dan in Nederland. Het is daarom noodzakelijk dat u de huidige marktwaarde van het door u gewenste type kent.

Wanneer u de marktprijzen doorgenomen hebt, kan u beslissen of het inderdaad voordeliger is om de wagen vanuit het buitenland in te voeren. Het geeft u bovendien nog een extra voordeel: nu bent u beter in staat om te onderhandelen met de buitenlandse verkoper en een realistische korting te bedingen.

Probeer ook na te gaan hoe lang de wagen al te koop staat. Bij websites als mobile.de en autoscout24.de is dit vrij eenvoudig. Hoe langer de wagen al te koop staat, hoe groter de kans dat u een fikse korting kan bedingen.

Contacteer tot slot steeds meerdere verkopers binnen een bepaalde regio vooraleer u naar het buitenland trekt. Zo vermijdt u onnodige kosten wanneer één van de door u uitgekozen voertuigen niet beantwoordt aan de vooropgestelde verwachtingen.

Stap 2: De aankoop van het voertuig

Zodra u een aantal wagens uitgekozen hebt, is het tijd om de verkopers te contacteren. Het is vanzelfsprekend eenvoudiger om met de private verkoper te onderhandelen, indien u het Duits machtig bent.

Probeer een goed tijdstip te kiezen om uw eerste bod uit te brengen. Zo hebben wij gemerkt dat het vaak voordelig is om op het einde van de week, bv. op vrijdagnamiddag, uw bod uit te brengen. Verkopers sluiten immers graag nog een extra deal op het einde van de week.

Van zodra u een overeenkomst hebt bereikt met de verkoper en u erop uit trekt om de wagen te bezichtigen, raden wij u aan om de wagen zo uitvoerig mogelijk te testen. Bekijk zeker ook of de wagen beschikt over de beloofde opties en of het bouwjaar en de kilometerstand volledig kloppen.

Stap 3: De benodigde documenten

Bij de definitieve aankoop van uw wagen, moet u zeker nagaan of het voertuig vergezeld is van alle noodzakelijke documenten. Zo moet een Duitse occasion altijd over de volgende papieren beschikken: Fahrzeugschein I, Fahrzeugbrief II, EG-übereinstimmungbescheinigung en een zo recent mogelijk keuringsbewijs van de TÜV.

Eenmaal de auto in Nederland is, bent u verantwoordelijk voor de berekening en aangifte van de BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen). Dit is bovendien een noodzakelijke voorwaarde om de auto op een Nederlands kenteken te krijgen.

Het berekenen van de BPM kan op drie verschillende manieren: aan de hand van de leeftijd van de wagen, de handelswaarde van het type in Nederland of op basis van een taxatierapport. Momenteel biedt berekening op basis van de handelswaarde vaak het grootste voordeel.

Problemen met de BPM?

Indien u de grootste moeite hebt om na te gaan welke berekeningsmethode het grootste voordeel biedt voor uw specifieke wagen, is het best om bij een specialist te rade te gaan.

Gespecialiseerde importbedrijven, zoals EasyImport.nl, verzorgen het volledige importproces van A tot Z. Zowel de administratieve rompslomp, het transport van de wagen én de aangifte van het BPM worden door deze specialisten afgehandeld.

Dit soort dienstverlening komt uiteraard met een prijskaartje. Ga dus zeker eerst de kost van het totaalplaatje na vooraleer u besluit om een auto te importeren.