AutoVerkoopSites.com

Hoe groen is de stroom in jouw elektrische auto?

1 augustus 2017, Blog

In Nederland zijn er veel verschillende energieleveranciers. Allemaal voorzien ze de klanten van stroom en gas. Maar de bronnen waar ze dit vandaan halen verschillen nog wel eens. Gelukkig neemt het aantal energieleveranciers dat puur en alleen groene stroom aanbiedt wel steeds meer toe. In 2014 waren dat er 13, dat aantal is nu gestegen naar 25. Hoe groen is jouw energieleverancier? Als je jouw elektrische auto oplaadt wil je vast niet dat deze wordt opgeladen met elektriciteit opgewekt in kolencentrales.

Wat is groene stroom precies?

We kennen deze term goed maar hoe zit het precies? Groene stroom is stroom die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Bronnen die ons milieu niet schaden en niet eindig zijn. Denk hierbij aan zonne-energie, windenergie en energie uit waterkrachtcentrales. In Nederland wekken we al een gedeelte van onze stroom op uit deze bronnen, in het buitenland is dat percentage nog hoger. Energiebedrijven kunnen ook certificaten kopen waarmee ze hun stroom €˜groen’ kunnen maken. Deze certificaten heten GVO (Garantie van Oorsprong). Omdat er een in het buitenland, veelal in Scandinavië, een overschot is aan GVO’s, kopen Nederlandse energiebedrijven deze certificaten spotgoedkoop in. Hiermee maken ze hun eigen (grijze) stroom €˜groen’. Om deze manier wordt de overgang naar duurzame energie natuurlijk totaal niet gestimuleerd. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd.

Groene stroom uit Nederland

Als je zeker wilt weten dat de elektriciteit die in jouw auto gaat écht groen is moet je op onderzoek uit. Waar haalt jouw energieleverancier zijn stroom vandaan? Het mooiste is natuurlijk als dit komt uit Nederlandse duurzame energiebronnen. Dan weet je zeker dat er geen gebruik wordt gemaakt van goedkope GVO’s en dat je de Nederlandse duurzame energie stimuleert. Tegenwoordig zijn er verschillende energiebedrijven die bijvoorbeeld alleen energie van Nederlandse windmolens leveren, uit een lokaal zonnepark, of van de zonnepanelen van het dak op het Thialf stadion.

Vergelijk verschillende groene energieleveranciers

Wil jij zeker weten dat je echte groene stroom uit Nederland ontvangt? En wil je dat ook graag voor de voordeligste prijs? Energie vergelijken is de oplossing.

Via de energievergelijker op een vergelijkingswebsite kun je met een filter aangeven wat voor soort stroom je wilt ontvangen. Vervolgens kun je in het stroom etiket van de verschillende leveranciers zien op welke manier zij energie opwekken.

Energietarieven vergelijken en jaarlijks overstappen van energieleverancier zorgt er daarnaast ook voor dat je niet teveel betaalt voor je (groene) energie.