AutoVerkoopSites.com

Hoe verkoop je je auto en waar moet je aan denken?

20 juli 2017, Blog

Je auto verkopen hoef je niet zelf te doen. Er zijn tegenwoordig verschillende bedrijven die jouw verkoopwerk uit handen kunnen nemen. Zo zijn er Looping, Wijkopenauto’s en Osw.nl. Welke verkoopwijze je het best kunt kiezen, hangt af van de tijd waarin je de auto wilt verkopen, of je het bedrijf hiervoor wilt betalen en of je veel geld aan de autoverkoop wilt verdienen. Wel is het handig om zelf over een paar zaken na te denken, zoals dus hoe je de auto verkoopt, wat de auto nog waard is, wat je met de autoverzekering doet als de auto wordt verkocht en hoe je een nieuwe auto kunt financieren.

Zelf of via/aan garage verkopen

Ga je de auto zelf verkopen aan een particulier of aan een garagehouder of geef je de verkoop uit handen aan een verkoopbedrijf? Aan alle opties zijn voordelen en nadelen verbonden. Kies je ervoor om de auto zelf te verkopen, dan is het bedrag dat je binnenhaalt geheel voor jou. Je moet alleen wel alles zelf uitzoeken en regelen. Dit kost je tijd. Je kunt de auto ook aan een garagehouder verkoper, dan ben je er meteen vanaf. Let er wel op dat verschillende garages andere bedragen kunnen aanbieden ga dus niet meteen akkoord met het eerste bod. En de garagehouder moet er ook geld aan verdienen, dus het bedrag dat je ontvangt zal zeer waarschijnlijk lager uitkomen dan het bedrag dat je krijgt als je de auto in eigen beheer verkoopt. Je kunt de auto ook verkopen via een garagehouder, maar dan vraagt deze commissie.

Advertenties en autoverkoopsite inzetten

Dan is er nog de optie om de auto te verkopen door het plaatsen van een advertentie. Hiervoor zijn meerdere opties te bedenken. Zo kun je zelf een advertentie plaatsen op zo’n adverteersite, denk bijvoorbeeld aan verkopen via Marktplaats, waarna kopers je zullen benaderen bij interesse. Dit soort sites vragen wel geld voor het plaatsen van een advertentie. Naast adverteren op een site kun je er ook voor kiezen om een auto-inkoopsite in te zetten. Hier kun je jouw auto aanbieden. Veel autodealers en inkopers zijn bij dergelijke sites aangesloten, waardoor de auto vaak snel wordt verkocht. Binnen een bepaald tijdbestek mogen de auto-inkopers bieden op de auto, waarna de hoogste bieder de auto mag kopen. Wel krijgt zo’n inkoopwebsite een vergoeding voor de hulp bij de verkoop. Maar op deze verkoopwijze kost de verkoop je verder geen tijd en wordt de auto waarschijnlijk snel verkocht.

Verkoopbedrag zelf bepalen

Voordat je de autoverkoop begint of uit handen geeft, is het belangrijk om te bedenken wat je voor de auto kunt vangen. Dit kun je online deels berekenen aan de hand van je kenteken, waarmee je de waarde kunt bepalen. Kijk ook naar de staat waarin de auto verkeert. Het kan waardevol zijn om de auto wat op te laten knappen als je hierdoor een hoger bedrag zult ontvangen dan dat je kwijt bent aan de oplapbeurt. Wees dus niet heel passief en denk na over wat je aan de auto kunt verdienen. Anders ontvang je misschien veel minder dan je zou kunnen krijgen. Wat zonde is.

Autoverzekering stopzetten en auto overschrijven

Zolang je de auto nog niet hebt verkocht, staat deze waarschijnlijk op jouw naam. Zodra iemand de auto van jou overkoopt, moet de auto op naam worden gezet van de koper. Vanaf dat moment ben jij niet meer aansprakelijk te stellen voor de schade die wordt gereden. Je kunt de overschrijving aan de koper overlaten, maar je kunt ook meegaan naar een kentekenloket. Zo weet je zeker dat het overschrijven meteen gebeurt. De koper heeft hiervoor de autodocumenten (kentekenbewijs en tenaamstellingscode) nodig. Na de overschrijving krijg je een vrijwaringsbewijs, waarmee je aan kunt tonen dat het voertuig niet meer van jou is.

Zelf nieuwe auto aanschaffen

Wil je na, of tijdens, het verkopen van je auto ook zelf een nieuwe bolide aanschaffen? Bedenk hoeveel geld je nodig hebt voor een eventueel nieuwe auto. Wil je die na de verkoop aanschaffen, maar kost deze veel meer dan wat je terugkrijgt voor jouw oude barrel? Dan kun je een aantal dingen doen. Geld bijleggen als dat kan, wachten tot er een onrealistisch hoog bod wordt gedaan, blijven sparen of geld lenen om de auto die je op het oog hebt te kunnen betalen. Kies je voor geld lenen om de auto te financieren? Dan kun je het best een persoonlijke lening afsluiten, waarbij je in een keer een vast bedrag op je rekening krijgt. Daarna moet je dit bedrag tegen een vaste rente en in een vaste periode terugbetalen. Maar€¦ dan heb je wel de auto die je graag wilt hebben. Bedenk je of het extra bedrag dat je hiervoor moet betalen het waard is. Nieuwe auto’s kun je ook vaak tegen een vast maandbedrag aflossen, maar ook daarover betaal je dan rente.

Verdienen terwijl je de auto houdt

Wil je de auto eigenlijk niet verkopen, maar heb je wel geld nodig? Als je de auto noodgedwongen verkoopt omdat je geld nodig hebt, kun je ervoor kiezen om de auto te houden maar deze via een leasebedrijf beschikbaar te stellen. Op deze manier verdien je geld aan de auto, kun je deze wel houden en hoef je geen geld uit te geven aan een nieuwe auto. Leasebedrijven bieden jou als autobezitter dan geld voor de auto. Jij geeft dit bedrijf wel een vast maandbedrag en je zit vast aan een leasecontract, maar verdient wel geld met je auto. Denk alleen wel aan de inruilwaarde, want die kan na zo’n leaseperiode eigenlijk alleen maar lager worden. Dit betekent dat je bij een latere verkoop waarschijnlijk minder zult verdienen aan je auto.