AutoVerkoopSites.com

Welke kleuren auto zijn het minst gunstig voor het verkopen?

19 maart 2019, Blog

Over smaak valt niet te twisten. De een wil dat zijn auto een zakelijke uitstraling heeft, de ander wil dat de kleur van zijn auto een reflectie is van zijn persoonlijkheid, en een derde wil gewoon graag zijn auto makkelijk terug kunnen herkennen op een volle parkeerplaats. Allemaal goede redenen om een keuze op te maken, maar de realiteit is dat de keuze voor een kleur ook van belang is voor de verkoopbaarheid van de auto. Met andere woorden: al zou je bijvoorbeeld mooiere auto velgen kopen om je auto te pimpen, kun je een auto in jouw kleur nog wel kwijtraken wanneer je hem wilt verkopen, en met hoeveel waardeverlies? Daarom gaan we het hier hebben over kleuren die je auto moeilijker te verkopen maken.

Auto

Wat nu in is, hoeft dat over een aantal jaar natuurlijk niet meer te zijn. Daarom is het lastig om garanties af te geven over de waardedaling van je auto op basis van de kleur. Maar we kunnen natuurlijk wel kijken naar hoe het er nu voor staat, en hoe het in het verleden gegaan is. Wat bij die vergelijking opvalt, is dat wit meer in trek is geraakt. Voorheen was het devies dat je met een witte zou €˜blijven zitten’. Op het moment is het juist zo dat auto’s in de neutrale kleuren zwart en grijs (inclusief zilver), die wel erg veel te zien zijn op de weg, harder in waarde dalen dan witte auto’s. Dit komt wellicht door het grote aanbod. Ruim driekwart van het Nederlandse wagenpark heeft een van die kleuren. Wel is het zo dat auto’s in deze kleuren niet moeilijk een koper zullen vinden.

Auto’s met een opvallendere kleur raken minder aan de man. Opvallend is dat dat niet meer dan twee decennia geleden nog wel anders was: rode, blauwe en in minder mate ook groene auto’s waren toen populair. Vooral groen is nu absoluut een no-go geworden. Als we je dus één tip mogen meegeven, dan is het om in ieder geval níet voor groen te kiezen. Oranje is daarentegen wel populair op het moment, maar of dat over een aantal jaar nog zo is, is nog maar sterk de vraag. Auto’s met kleuren die namelijk op een bepaald moment een bijzondere populariteit genieten, verliezen het snelst waarde. Voor nu is het in ieder geval zo dat witte, oranje, rode en gele auto’s het goed doen.

Natuurlijk is ook zo dat bepaalde kleuren vaker voorkomen bij bepaalde auto’s. De neutralere kleuren (grijs, zwart, blauw) komen vooral veel voor bij middenklassers zoals de Ford Focus en de Opel Astra. Wit zie je vooral bij de Fiat 500 en de Peugeot 107, en natuurlijk bij bedrijfswagens. De opvallendere kleuren zoals rood en oranje zie je het meest bij kleine auto’s zoals de Suzuki Swift, Kia Picanto en de Toyota Aygo.

En hoe het dan met de bruintinten? Dat ligt eraan om welke auto het gaat. Bruintinten zijn niet waardevast gebleken bij de BMW 3 en de Volkswagen Golf. Maar bij andere auto’s doet bruin het juist wel goed. Dat is het geval bij de Ford Focus en de Volkswagen Polo. De conclusie? Het ligt eraan hoeveel belang je hecht aan de toekomstige verkoopwaarde van je auto. Misschien wordt het een strijd tussen het hart en het hoofd wanneer je een auto gaat uitkiezen, en wat daarbij het zwaarst weegt is uiteindelijk aan jou. Maar als je voor een groene kiest, hebben we je wel gewaarschuwd!