AutoVerkoopSites.com

Subsidie voor tweedehands elektrische auto’s

24 september 2020, Blog

Nu de elektrische auto al een paar jaar aan een opmars bezig is, zien we ook steeds meer elektrische auto’s op de tweedehands markt verschijnen. Om elektrisch rijden te stimuleren is het sinds 1 juli 2020 mogelijk om via de Rijksoverheid een subsidie te ontvang bij de aankoop van zo’n tweedehandsauto, de zogeheten Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Hoeveel subsidie ontvang je?

Bij het woord subsidie is de eerste vraag meestal “hoe veel?”. Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. De hoogte van de subsidie die je ontvang voor een gebruikte elektrische auto is €¬2.000. Het is overigens niet verplicht om een auto te kopen om gebruik te maken van deze subsidie, hij is namelijk ook van toepassing bij private lease van een elektrische auto. De overheid heeft in totaal €¬7.200.000 beschikbaar gesteld in de zogenaamde subsidiepot. Dat betekent dat je de subsidie aan kunt blijven vragen tot deze pot leeg is. Op het moment van schrijven, eind september 2020, is nog ongeveer de helft hiervan beschikbaar. De kans is dus groot dat deze binnen enkele maanden op zal zijn, wacht dus niet te lang met aanvragen!

Ook voor nieuwe elektrische auto’s?

Op het moment dat de SEPP van kracht werd, 1 juli 2020, was deze ook nog van toepassing op nieuwe elektrische auto’s. Hierop kreeg je €¬4.000 subsidie en er was een totale subsidiepot van 10 miljoen beschikbaar. Echter was deze na acht dagen al volledig gebruikt, waardoor het momenteel niet meer mogelijk is om deze aan te vragen. Er bestaat echter natuurlijk altijd een kans dat er een nieuwe subsidieregeling zal komen.

Subsidie voor de laadpaal

De meeste mensen die elektrisch gaan rijden willen ook graag een eigen laadpaal. Logisch ook, want dat is gemakkelijker én goedkoper dan openbaar laden. Voor het kopen van een laadpaal is echter helaas geen landelijke subsidie beschikbaar. Wel is zo dat verschillende gemeentes hiervoor zelf een subsidieregeling beschikbaar hebben gesteld. Wil je hierover meer weten? Neem dan even contact op met de gemeente waar je woont. Dit geldt voor zowel privé als zakelijke laadpalen.

Regels

Om gebruik te maken van de subsidieregeling op tweedehands elektrische voertuigen, zijn er een aantal regels waar je aan moet voldoen om hier recht op te hebben. Belangrijk dus dat je die in acht neemt bij de aankoop van de auto. Het betreft hierbij de volgende regels:

  • Het moet een volledig elektrische auto zijn, de subsidie is niet geldig op plug-in hybrides.
  • De actieradius van de auto moet minimaal 120 kilometer bedragen. Je moet er dus minimaal 120 kilometer mee kunnen rijden. Een aantal kleinere (en dus goedkopere) elektrische voertuigen valt hierdoor dus helaas niet onder de regeling.
  • De oorspronkelijke catalogusprijs moet minimaal €¬12.000 zijn en mag niet hoger zijn dan €¬45.000.
  • De auto mag niet zelf omgebouwd zijn tot een elektrische auto, maar moet oorspronkelijk ook als elektrische auto zijn geproduceerd.

Wil je weten of de elektrische auto die jij op het oog hebt voldoet aan de regelgeving voor de subsidie? Check dan de autolijst van de Rijksoverheid.