De voor- en nadelen van zakelijke lease voor ZZP’ers en MKB’ers
| Blog
Als ondernemer, of je nu een ZZP’er bent of een klein tot middelgroot bedrijf runt, is mobiliteit vaak een essentieel […]
100% betrouwbare en onafhankelijke testinformatie
26 april 2018, Blog
Daar is het moment dan aangebroken: de belangstellende heeft aangegeven eens te zijn met de prijs van de auto die jij ter verkoop hebt aangeboden. Het is dan natuurlijk aangeraden om zo snel als mogelijk de overschrijving in orde te laten maken voordat de koper van gedachte zal veranderen. Natuurlijk moet dan wel alles gereed zijn om geen stagnaties plaats te laten vinden en komt het helaas maar al te vaak voor dat juist op dat punt er veel steekjes worden gelaten. Zo zijn de papieren soms niet compleet of schort het nog aan de APK.
Het is inderdaad mogelijk om een auto te verkopen zonder APK en zelfs zonder een verzekering. Bij de verkoop van de auto hoeven deze stukken dus niet aanwezig (in orde) te zijn, maar is het zeer de vraag of je wel jouw auto op zo een manier wilt verkopen. Zonder een geldige APK of verzekering zal het bedrag die je aangeboden zal krijgen voor de auto stukken lager liggen dan het waarschijnlijk wel waard is. Zorg er dus liever voor dat de auto door de APK heen komt en garandeer op zo een manier een voordeligere prijs. Ook de onderhoudshistorie moet transparant zijn en dien je daarvoor wel de onderhoudsboekjes kunnen aantonen. Een kentekencheck kan hierbij geen kwaad omdat je zo gelijk aan kunt tonen wat de bijzonderheden zijn geweest op het gebied van onderhoud en reparatie. Ook kan er op deze manier gelijk aangetoond worden dat de kilometerstand wel klopt.
Controleer altijd ook eerst of alle benodigde autopapieren aanwezig zijn. Neem nou de kentekencard: bij de verkoop zal de tenaamstellingscode ook aanwezig moeten zijn. Een lease- of bedrijfsauto verkopen zit er dus niet in omdat de code veilig opgeborgen in de kluis van het betreffend bedrijf zal zijn. Voor de houders van een papieren kentekenbewijs zal het deel 2 ook aantoonbaar moeten zijn bij de overschrijving. Indien één van de stukken ontbreekt, is het gelukkig mogelijk bij de RDW een vervanging aan te vragen. Houders van een kentekenbewijs krijgen dan gewoon een kentekencard toegestuurd en wordt de code ook via de post verzonden. Voor de aanvraag hoef je ook niet speciaal uit huis te gaan en dien je het verzoek in via de website van de RDW. De kentekencard en tenaamstellingscode worden via de post toegestuurd. Als het APK bewijs ook nog kwijt is geraakt (heel belangrijk om aan te tonen bij de verkoop), kan er ook een duplicaat bij de RDW worden aangevraagd.
De tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs zijn dus het belangrijkste bij het willen verkopen van de auto, maar moet ook de rol van een geldige APK en verzekering niet onderschat worden. Deze twee stukken hebben een grote invloed op de prijs van de auto. Indien je de stukken bent kwijtgeraakt kan er bij de RDW altijd nog een vervanging worden aangevraagd.