AutoVerkoopSites.com

Mag ik auto verkopen met lening

6 mei 2018, Blog

De aanschaf van een auto vraagt om een nogal groot kapitaal en hebben de meeste mensen dat nou net niet op de spaarrekening liggen. Een contante aankoop van een auto is er dus niet bij, maar betekent dat helemaal niet dat de aanschaf van een auto dus van de baan is. Er zijn tal van instanties zoals de banken en andere kredietverschaffers die maar al te graag bereidt zijn om het mogelijk te maken de aanschaf van een auto te financieren. Met het aflossen ben je doorgaans wel wat jaartjes bezig en kan er in die tijdsperiode wel het één en ander veranderen aan de behoefte die je hebt aan de auto.

Gelukkig kan je de auto mét lening verkopen

De verschaffers van zo een autolening zijn zich er terdege van bewust dat je voordat de aflossing al compleet is, een veranderde behoefte kan hebben aan vervoer en jouw huidige auto daar niet meer in past. Je zou dus door moeten gaan met het aflossen terwijl de auto nauwelijks praktisch gebruikt zou kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een gezinsuitbreiding waarbij een ruimere auto echt wel nodig zal zijn of juist het omgekeerde wanneer de kinderen uit huis gaan en de grote gezinsauto niet meer nodig zal zijn. Genoeg redenen dus om de auto met lening te verkopen. Het is wel belangrijk om voor het afsluiten van de lening wel specifiek naar te vragen of het mogelijk zal zijn de auto met lening te verkopen. Er zijn namelijk wat financieerders waar het niet mogelijk is om de auto met een schuld door te verkopen.

Voor welke optie ga je dan?

Als de financieringspartij er eens mee is dat de auto met lening kan worden verkocht, zullen er meerdere opties mogelijk zijn. Zo kan de auto ook gewoon aan een particulier worden verkocht. Dit doe je wel niet zelf omdat de benodigde stukken (tenaamstellingscode) niet bij jou zullen liggen. Het zal wel mogelijk zijn om zelf een koper te zoeken. De verkoopprijs zal in elk geval gelijk of groter moeten zijn dan de restschuld. Het is ook belangrijk om te weten dat er soms boeteclausules worden verbonden aan het vroegtijdig aflossen van de schuld. Wees dus op de hoogte van alle mogelijke bijkomende kosten. Met het bedrag dat overblijft na aftrek van de schuld ben je daarna geheel vrij om mee te doen wat je wilt, niet specifiek voor de aankoop van een andere auto dus.

De meest voorkomende manier om een auto met schuld te verkopen is door de auto bij hetzelfde bedrijf waar het was gekocht in te ruilen. Bij deze vorm van verkoop wordt er wel vereist dat je een andere auto bij betreffend bedrijf aan zult schaffen. Het voordeel van deze optie is dat de verkoop snel geregeld is en je ook gauw over een andere auto kunt beschikken. De prijs die er aangeboden zal worden ligt in de meeste gevallen wel wat lager dan bij een particuliere verkoop.

Verkoop van jouw auto is vrijwel altijd mogelijk, dus ook met een lening. Het totaalplaatje voor de gemaakte kosten en het bedrag dat er over zal blijven voor de aankoop van een ander auto zal weer sterk afhankelijk zijn van de voorwaarden die er allemaal gesteld zijn in de leenovereenkomst.