AutoVerkoopSites.com

Autoverzekering duurder voor ouderen

14 september 2017, Blog

Uit recent onderzoek is het gebleken dat ouderen steeds meer geld kwijt zijn voor hun autoverzekering. Zo is er een vergelijker geweest die onderzocht heeft wat de verschillende premies zijn, en hierbij rekening houdend met 8 schadevrije jaren. Een persoon boven de leeftijd van 65 jaar betaalt gemiddeld een bedrag van 23,41 euro per maand. Bij iemand van 75 jaar of ouder loopt dit bedrag op tot maar liefst 36,94 euro per maand. Deze vergelijking is gebaseerd op basis van een onderzoek bij Inshared, voor een Toyota Yaris uit 2007.

Ook is het zo dat 80 jarigen minder keus hebben uit verschillende verzekeraars. Iemand die een leeftijd heeft van jonger dan 65 jaar zou bij 27 polissen nog terecht kunnen. Een 80 jarige, of ouder, heeft slechts de keus uit 15 verzekeraars. Een goedkope autoverzekering is dus alleen voor personen met een gemiddelde leeftijd weggelegd.

Jongeren

De ouderen moeten dus vaak extra premie betalen. Dit geld ook voor jonge verkeersdeelnemers. Veel jongeren en ouderen krijgen namelijk meer ongelukken en kosten dus meer geld voor de verzekering. De jongeren en de ouderen claimen veel schade. Per miljoen gereden kilometers is er een gemiddelde van 4.2 ongelukken, gebaseerd op mensen met de leeftijd 61 tot en met 65.

Ouderen met een leeftijd boven de 81 jaar, zitten op de 31 ongelukken per miljoen gereden kilometer. De kans op schade is dus veel groter en dus is er een extra premie die betaald moet worden nog redelijk beperkt. De kans op schade is namelijk exact 7 keer zo groot.

Sommige verzekeraars accepten hun oude klanten niet. Verzekeraars zijn namelijk vrij om te kiezen wie ze als klant willen nemen. Ook zeggen de verzekeraars dat er voor ouderen meer dan genoeg voldoende verzekeringen zijn om uit te kiezen.

Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars stelt ook vast dat de blik op kale premies het beeld niet meer scherp stelt. Zo zijn er ook wel ouderen die erg netjes rijden en die veel schadevrije jaren hebben. Deze ouderen hebben hoge no claim kortingen die kunnen oplopen tot maar liefst 80 procent. Dat zie je dan weer niet terug in de cijfers van het gemiddeld aantal ongelukken per 1 miljoen kilometer die is gereden.

Een verzekering op basis van de rijlstijl

Sommige verzekeraars bieden speciale rijstijlpolissen aan. Hierbij word er een premie berekend die is gebaseerd op basis van de rijlstijl van de verzekerde. Deze rijlstijl word dan ook gemeten met een speciale technologie die in de auto zit. Sommige mensen die erg voorzichtig en goed rijden zijn hierdoor goedkoper uit. Voor dus de twee groepen die gemiddeld een hogere premie betalen, ouderen en jongeren, is zo’n verzekering op basis van rijlstijl een interessant idee.

De consumentenbond heeft hier ook onderzoek naar gedaan en is tot een goede conclusie gekomen. Mensen moeten ontzettend netjes rijden om goedkoper uit te zijn met een rijlstijl verzekering. Veel mensen die normaal rijden krijgen dan ook maar zeer weinig korting. Dan kunnen deze ouderen en jongeren net zo goed een normale autoverzekering afsluiten. Wel is er een risico aan de rijlstijlpolissen. Wanneer het blijkt dat jij namelijk ontzettend gevaarlijk rijd kan je je verzekering kwijtraken. Ook kan het hierdoor erg lastig zijn om weer bij een andere verzekering lid te worden.