Wil je rijden buiten de EU? Vergeet je internationaal rijbewijs niet.
| Algemeen
Heb jij een wereldreis gepland en vraag je jezelf af, is mijn rijbewijs wel geldig in het buitenland? Je bent […]
100% betrouwbare en onafhankelijke testinformatie
5 november 2017, Geen categorie
Als je een auto op het oog hebt zal het berekenen van de autoverzekeringspremie waarschijnlijk een van de eerste dingen zijn die je doet. Verzekeringen zijn een complex onderwerp en daarom is het ook fijn als je de toekomstige koper van jouw auto kunt adviseren. Er zijn namelijk nog steeds veel auto’s oververzekerd, en dat is zonde van het geld.
Wie een auto zoekt zal waarschijnlijk al bij het uitzoeken van daarvan, willen berekenen wat de premie voor de autoverzekering zal zijn. De maandelijkse kosten zijn namelijk een essentieel punt bij de keuze voor een auto. Maar waar hangt zo’n premie nu eigenlijk van af?
Verplichting
Het is in de Europese Unie verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dat is bij wet geregeld. Zodra een auto op jouw naam is geregistreerd, is een verzekering dus verplicht. Zorg er daarom voor dat een nieuwe eigenaar de auto altijd eerst overschrijft voordat hij betaalt en wegrijdt. En ben jij de koper? Regel dan eerst je verzekering voordat je een nieuwe auto op gaat halen. Ga je zonder verzekering de weg op? Dan ben je in overtreding. En rij je schade? Dan kan dat voor veel kosten zorgen die je zelf moet betalen. Heeft alleen je eigen auto schade opgelopen maar je wil je niet betalen voor de schade? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om de auto te verkopen met schade. Of losse onderdelen te verkopen.
Autoverzekering berekenen
De autoverzekering berekenen gaat aan de hand van de dagwaarde, de dekking en het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe lager je premie wordt omdat je schadevrije jaren ontvangt en daarmee een noclaim-korting. Ook hangt de hoogte van je premie af van je woonplaats en van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt (of eigenlijk opgeeft te gaan rijden). Omdat de prijzen van verzekeraars sterk variëren, loont het altijd om je autoverzekering te vergelijken. Bij de meeste verzekeraars kun je ook van te voren een proefberekening maken door het invoeren van het kenteken van de auto.
WA-verzekering
Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en allrisk. De minst uitgebreide is de WA ofwel de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Bij auto’s die al wat ouder zijn is dit de meest gangbare verzekering. Je bent dan enkel verzekerd voor schade die jij aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Is een auto acht jaar of ouder, dan is het aan te raden zo’n verzekering af te sluiten. De premie voor de WA-verzekering is meestal het laagst.
WA + beperkt casco
De WA + beperkt casco vergoedt net iets meer. Wanneer je auto schade krijgt door hagel, storm of brand, dan wordt dit ook uitgekeerd. Ook ruitschade, zoals sterretjes, valt onder de dekking. Daarnaast is alles dat met de WA-verzekering wordt gedekt, verzekerd met een beperkt casco. Een auto die tussen de vijf en acht jaar is, wordt het best verzekerd met deze dekking. Uit onderzoek blijkt wel dat veel auto’s nog een beperkt-casco-verzekering hebben, terwijl ze ouder zijn en dus eigenlijk met een WA-verzekering verzekerd zouden kunnen worden.
Allrisk
De allriskautoverzekering is een beperkt-casco-dekking plus als uitbreiding de vergoeding van schade aan je eigen auto, zoals bijvoorbeeld door een aanrijding die je eigen schuld is. Auto’s die jonger zijn dan vier jaar worden vaak zo verzekerd, of auto’s die heel duur zijn. Een allriskverzekering heeft een hogere premie dan een WA-verzekering en WA + beperkt casco. Wel kan het zijn dat er geen hele grote verschillen zitten tussen de verzekeringen. Dat kun je ontdekking door autoverzekeringen te vergelijken. Zit er op maandbasis maar een paar euro verschil tussen een WA en een WA + beperkt casco? Dan is het slim om toch voor de uitgebreidere variant te gaan.
Extra verzekeringen
Naast het afsluiten van een basisdekking is het ook slim om na te denken over een aanvullende verzekering. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat inzittenden mee zijn verzekerd. Wanneer je een ongeluk krijgt en een inzittende letsel heeft, keert de verzekering uit. Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Als er conflicten zijn waarbij je auto is betrokken krijg je rechtshulp. Dit is een goede overweging om te maken voor het aanschaffen van een auto. Door dit soort aanvullende verzekeringen, gaat de autopremie uiteraard omhoog. Net als dat de dekking die je kiest, invloed heeft op de hoogte. Vaak geldt; hoe uitgebreider verzekerd, hoe hoger de premie.