Welke kleur auto past bij jou en wat zijn populaire autokleuren?
| Algemeen
Populaire autokleuren zijn er in alle soorten en maten. Je hebt klassiekers als wit, grijs en zwart, deze kleuren blijven […]
100% betrouwbare en onafhankelijke testinformatie
7 september 2019, Geen categorie
Heeft een buitenlandse koper serieuze interesse in een auto die je te koop aanbiedt op Marktplaats en betekent dit uiteindelijk dat je auto geëxporteerd zal moeten worden? Dan zul je een aantal verschillende stappen moeten doorlopen om dat proces op de juiste manier af te handelen. Maak je geen zorgen, want echt ingewikkeld is het niet. Hieronder leggen we aan je uit wat je allemaal moet doen en waar je rekening mee moet houden.
Gezamenlijk bezoek aan de RDW
Als je in Nederland een auto aan een andere Nederlander verkoopt is het gebruikelijk dat jullie samen naar een kentekenloket gaan om daar de auto van de oude naar de nieuwe bezitter over te schrijven. Is er echter sprake van een buitenlandse koper die ook in een EU-land woont, dan moeten jullie gezamenlijk een bezoek brengen aan een RDW-keuringsstation of een RDW-balie om daar de auto voor uitvoer aan te melden. Deze procedure zorgt er ook meteen voor dat de registratie van je auto wordt beëindigd en dat je er dus ook geen eigenaar meer van bent. Bijkomend gevolg van deze beëindiging is dat je dan ook niet langer verzekeringsplichtig bent voor het desbetreffende voertuig en dat je er ook niet langer motorrijtuigenbelasting over hoeft te betalen. Ook je apk-plicht komt op dat moment per direct te vervallen.
Wat moet je meenemen?
Tijdens je bezoek aan een RDW-keuringsstation of -balie moet je de volgende zaken bij je hebben:
Let op! Ben je nog steeds in het bezit van een papieren kentekenbewijs, dan moet je ook deel IB van je tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs meenemen. In het geval van een kentekencard is het noodzakelijk dat je ook de tenaamstellingscode meeneemt. Hou er daarnaast rekening mee dat je voor de afhandeling van de uitvoer van de wagen ¬ 10,77 aan het keuringsstation of de RDW-balie moet betalen. Voordat je huiswaarts keert ontvang je een vrijwaringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je niet langer eigenaar van de auto bent.
Vervolgstappen voor de buitenlandse koper
De buitenlandse koper ontvangt op zijn beurt meteen een tenaamstellingsbewijs (deel IB) of een kentekencard. In het laatstgenoemde geval wordt er een hoekje van de kaart afgeknipt waardoor deze per direct ongeldig wordt, maar nog wel gebruikt kan worden voor de uitvoer. Daarnaast ontvangt de buitenlandse koper een papieren kentekenbewijs deel II dat nodig is voor de registratie van de auto in zijn of haar land. Omdat de kentekenplaten al zijn ingeleverd is het in dit geval toegestaan om van karton vervangende kentekenplaten te maken waarop in duidelijke zwarte cijfers en letters het kentekennummer vermeld staat. De auto mag op deze manier maximaal 14 dagen in Nederland rondrijden en dient tijdens die periode wel gewoon over een geldige apk en een tijdelijke WA-verzekering te beschikken.
Volledige verkoopafhandeling in het buitenland
Ben je op het moment van de verkoop al in het buitenland, dan is het natuurlijk sowieso verstandig om over een doorlopende reisverzekering of eenmalige reisverzekering te beschikken, zodat je daar in het geval van eventuele calamiteiten rondom het verkoopproces een beroep op kunt doen en je uiteindelijk toch weer veilig thuis kunt komen. Wanneer je auto al de Nederlandse grens gepasseerd is op het moment dat je hem verkoopt hoef je hem niet helemaal naar Nederland terug te rijden om de overschrijving en export correct af te kunnen handelen. In dat geval is het ook mogelijk om je auto schriftelijk aan te melden voor uitvoer.