AutoVerkoopSites.com

De grote lijnen van het verkopen van een auto

26 september 2019, Blog

Is het tijd voor een andere auto, dan zal je over het algemeen eerst je huidige auto willen verkopen. Kies je voor het inruilen van de auto, dan ben je er het snelste van af. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk geld verdienen aan de verkoop van de auto en dan is inruil niet de beste optie. In dat geval is zelf verkopen de beste keuze. Maar waar let je zoal op als je een auto gaat verkopen? En wat is belangrijk voor de nieuwe eigenaar om als eerste te regelen?

De vraagprijs bepalen

Allereerst moet de vraagprijs van de auto bepaald worden. Het is van belang om een realistische prijs vast te stellen. Een te lage prijs zorgt ervoor dat je minder voor de auto krijgt dan deze daadwerkelijk waard is. Een te hoge prijs zal kopers afschrikken waardoor je de auto aan de straatstenen niet kwijtraakt. Kijk dan ook naar wat er voor gelijksoortige auto’s online wordt gevraagd en baseer daar de prijs op. Natuurlijk kun je iets hoger inzetten zodat er ruimte voor onderhandeling overblijft.

Hoe de auto verkopen?

Er zijn diverse manieren om de auto onder de aandacht te brengen. Denk aan de ouderwetse manieren zoals een advertentie in de krant, een briefje op het prikbord bij de supermarkt of met een te koop bordje op de auto rondrijden. Tegenwoordig verkoop je je auto veel sneller door online een advertentie te plaatsen. Er zijn diverse websites waar je hiervoor terecht kunt. Maak duidelijke foto’s van de binnen- en buitenzijde van de auto. Beschrijf duidelijk de kenmerken van de auto, zoals bouwjaar, kilometerstand, opties en de staat waarin deze verkeert. Wees hierbij ook eerlijk, je hebt als verkoper immers een informatieplicht.

De auto is verkocht, en dan?

Nu jij en de verkoper het eens zijn geworden over de prijs, is het tijd om het administratieve deel af te ronden. De auto dient op naam overgeschreven te worden, zodat de verzekeringsplicht en de plicht tot betaling van wegenbelasting voor de oude eigenaar komt te vervallen. Overschrijven op naam kan bij een van de kentekenloketten verspreid door heel Nederland te vinden zijn. De nieuwe eigenaar moet zelf een autoverzekering afsluiten. Een autoverzekering afsluiten door de nieuwe eigenaar betekent overigens niet dat de verzekering van de oude eigenaar automatisch stopt. Dit zal zelf nog bij de verzekeraar opgezegd moeten worden. Of je nu een auto of motor verkoopt, het is altijd belangrijk om het vrijwaringsbewijs goed te bewaren. Dit vrijwaringsbewijs krijg je overhandigd wanneer je samen met de koper het kenteken op naam gaat laten overschrijven.