AutoVerkoopSites.com

Het is verplicht een WA verzekering te hebben om te rijden

22 januari 2019, Geen categorie

Wil je legaal autorijden, dan ben je dus verplicht om een WA (wettelijk aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten. Een WA verzekering houdt in dat de schade die veroorzaakt is door jouw eigen auto wordt gedekt. Dit geeft andere weggebruikers de zekerheid dat de kosten betaald kunnen worden wanneer zij wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Een WA verzekering is dus tegen schade welke je aan een ander voertuig toebrengt.

Geldt een WA verzekering voor alle voertuigen?

Ja, het is verplicht voor alle voertuigen die op de weg rijden deze verzekering te hebben aangesloten. Niet alleen auto’s, maar ook brommers zijn verplicht deze verzekering aan te sluiten. Als je deze niet hebt ben je in overtreding van de wet en zul je een boete moeten betalen.

Waarom een WA verzekering verplicht is

Je vraag je misschien af waarom deze verzekering verplicht is. Het is belangrijk, omdat het je verzekerd tegen schade die je toebrengt aan een ander. Op deze manier hebben jij en ook andere weggebruikers de zekerheid dat ze verzekerd zijn tegen schade. Brengt iemand anders schade toe aan jouw voertuig, dan komen de kosten uit zijn zak. Jij hoeft er dus niet voor op te draaien. Zo kun je dus met een vertrouwend gevoel rijden in het verkeer.

wettelijke aansprakelijkheid

Sommige mensen willen zich extra verzekeren. Dit mag ook, maar is niet verplicht. Het zijn namelijk de beperkt cascodekking verzekering en de volledig cascodekking verzekering. Deze zijn aanvullende autoverzekeringen. Met de aanvullende verzekeringen ben je nog meer gedekt.

WA verzekering zonder een auto

Sommige mensen hebben geen eigen auto maar mogen wel autorijden. Je kunt dus een auto huren of ook lenen van iemand. Als je dit doet zorg ervoor dat je weet dat het voertuig is verzekerd. Mocht er iets gebeuren en is het niet verzekerd, dan ga je zelf de kosten moeten betalen. Ook als je zelf schade toebrengt aan de auto zal je het zelf moeten betalen.