AutoVerkoopSites.com

De voor- en nadelen van Skoda of Seat private lease

21 april 2023, Algemeen

Je kent de gesprekken vast wel “of ik deze auto gekocht heb?” Nee, dit is een private lease” of misschien “Ik heb vorige week een Skoda private lease afgesloten, echt een aanrader”. Private leasen wordt steeds populairder in Nederland. In 2021 reden er 231.000 private lease auto’s op de Nederlandse wegen. Maar wat is private leasen dan precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het je uit!

Wat is private lease?

Met een private lease betaal je als particulier een vast bedrag per maand om een nieuwe auto te kunnen rijden, zonder dat je juridisch eigenaar wordt van de auto. Je huurt deze dus als het ware voor een langere periode. In dat vaste maandbedrag dat je betaalt zitten ook je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Het enige wat je dus zelf moet betalen is de brandstof, verkeersboetes en niet-verhaalbare schades.

De voordelen van private lease

Private lease heeft een aantal voordelen. Zoals eerder genoemd betaal je een vast maandbedrag voor een private lease, dit heeft als voordeel dat je een duidelijk inzicht hebt in de maandelijkse kosten voor je auto. Daarnaast hoef je niet gelijk een grote uitgave te doen om een auto te kopen, wel heb je een vast inkomen nodig om je maandelijkse bedrag te betalen. Ook is private lease makkelijk als je geen werk wilt hebben aan het kopen, verkopen of inruilen van een auto. Daarnaast zit ook al het onderhoud in het vaste maandbedrag, dus is er geen kans op onverwachte financiële tegenvallers.

De nadelen van private lease

Naast voordelen heeft het private leasen van een auto ook een aantal nadelen. Zo kan contractbreuk erg duur zijn. Ook als het hier gaat om een uitzonderlijke situatie zoals bijvoorbeeld een verhuizing of scheiding kan het een kostbare contractbreuk worden. Ook heeft private lease gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek. Private lease wordt door hypotheekverstrekkers namelijk gewoon gezien als “lening” en het beperkt dus het maximum bedrag dat je voor een hypotheek kunt aanvragen.

Is private lease iets voor jou?

Private lease is niet voor iedereen aan te raden. Heb je snel een auto nodig en heb je niet het geld om een nieuwe auto te kopen? Wellicht is private lease dan wat voor jou. Maar onthoud wel dat je wel voor een langere periode iets aan gaat. Als je opeens een huis wilt kopen en een hypotheek wil aanvragen of als je opeens gaat scheiden kan dat private lease contract wel erg slecht uitkomen.

Ben jij er door het lezen van dit artikel nou van overtuigd dat private lease iets voor jou is? Kijk dan eens hier voor een Seat private lease.