AutoVerkoopSites.com

Autopech: oorzaken, preventie en hulp

23 mei 2024, Blog

Autopech is een vervelende ervaring die iedereen wel eens meemaakt. Of je nu op de snelweg staat of in de middle of nowhere, pech kan je reis flink verstoren. In dit artikel bespreken we de oorzaken van autopech, tips om pech te voorkomen, en wat te doen als je toch met een kapotte auto langs de kant staat.

Oorzaken van autopech

Er zijn diverse oorzaken van autopech, variërend van kleine mankementen tot grote defecten. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Problemen met de accu: Een zwakke of defecte accu is een van de meest voorkomende oorzaken van autopech. De accu zorgt voor de stroomvoorziening van de auto, en als deze niet goed werkt, start de auto niet.
 • Bandgerelateerde problemen: Lekke banden, een klapband of te lage bandenspanning kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en stranding.
 • Motorische problemen: Problemen met de motor, zoals oververhitting, olielekkage of defecte bougies, kunnen de auto stilzetten.
 • Technische defecten: Andere technische defecten, zoals problemen met het remsysteem, de elektronica of de aandrijfas, kunnen ook leiden tot autopech.

Hoe kun je autopech voorkomen?

Je kunt het risico op autopech verkleinen door regelmatig onderhoud aan je auto te laten plegen. Dit omvat onder andere:

 • Controle van de accu: Laat de accu jaarlijks controleren en indien nodig vervangen.
 • Bandencontrole: Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van je banden.
 • Onderhoud van de motor: Volg het onderhoudschema van de fabrikant en laat de motor tijdig controleren op olielekkage en andere problemen.
 • Algemene inspectie: Laat je auto jaarlijks keuren en inspecteren door een erkende garage.

Wat te doen bij autopech

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met autopech komt te staan, is het belangrijk om kalm te blijven en de volgende stappen te ondernemen:

 • Zet je auto veilig opzij: Zorg ervoor dat je auto op een veilige plek staat, uit de buurt van het verkeer. Schakel de waarschuwingslichten in en zet indien mogelijk een gevarendriehoek op.
 • Bel hulp: Bel de ANWB of een andere pechhulporganisatie. Zij kunnen je ter plaatse helpen of je auto wegslepen naar een garage.
 • Blijf in de auto: Blijf in de auto als je op een gevaarlijke plek staat, zoals op de snelweg. Wacht op de hulpdiensten en ga niet zelf op pad. Als je het gevaarlijk vindt op de snelweg, stap dan uit en ga ver in de berm of achter de vangrail staan.
 • Verzamel informatie: Verzamel de benodigde informatie voor de hulpdienst, zoals je kenteken, je locatie en de aard van het probleem.

Autopech hulpdiensten

In Nederland zijn er verschillende pechhulporganisaties die je kunnen helpen bij autopech. De bekendste zijn:

 • ANWB: De ANWB is de grootste pechhulporganisatie in Nederland. Je kunt 24/7 hulp aanvragen via het telefoonnummer 0800-1818 of via de ANWB app.
 • Allianz Global Assistance: Allianz Global Assistance is een andere grote pechhulporganisatie die 24/7 hulp biedt. Je kunt ze bereiken via het telefoonnummer 0031 88 100 50 50 of via de website.
 • Verver: Verver is een pechhulporganisatie die onderdeel is van de Interpolis verzekeringsgroep. Je kunt 24/7 hulp aanvragen via het telefoonnummer 0800-8181 of via de Verver app.

Vergeet ook niet een passende verzekering

Autopech kan iedereen overkomen. Door je auto goed te onderhouden en te weten wat te doen bij pech, kun je het risico op stranding verkleinen en de situatie zo goed mogelijk oplossen. Naast de bovenstaande informatie is het ook nuttig om de volgende informatie in je achterhoofd te houden.

Overweeg het afsluiten van een pechverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van pechhulp, zoals het wegslepen van je auto naar een garage. Zorg voor een noodpakket in je auto met benodigdheden zoals een verbanddoos, een gevarendriehoek, een zaklamp en wat eten en drinken.

Autopech is een vervelende ervaring, maar door goed voorbereid te zijn en te weten wat te doen, kun je de situatie zo goed mogelijk oplossen. Door je auto goed te onderhouden, de tips in dit artikel te volgen en een pechverzekering af te sluiten, kun je het risico op autopech verkleinen en ervoor zorgen dat je veilig op weg bent.