Crowdfunding campagnes zijn een van de meest revolutionaire ontwikkelingen op vlak van de publieke sponsoring van de 21ste eeuw. Mensen aanspreken om geld te doneren om uw project van de grond te krijgen was nog nooit zo populair. Dit gebeurt niet alleen via kickstarter-campagnes maar ook via websites zoals Patreon, RocketHub of Indiegogo. Terwijl de meeste crowdfunding projecten te maken hebben met games en virtual reality zijn er ook die een enorme impact hadden op de auto-industrie!

Nooit meer uw elektrische auto opladen dankzij Aptera Motors

Toen Aptera Motors failliet verklaard werd in 2011, bleef deze Amerikaanse start-up niet bij de pakken zitten. In 2020 werd het geherlanceerd met structurele veranderingen maar nog steeds met dezelfde ambitie: Het produceren van efficiënte voertuigen. Om hun herlancering meer kracht bij te zetten, besloot Aptera Motors een crowdfunding campagne te starten via wefunder.com. Het doel? Mensen te laten kennis maken met hun elektrische auto. Dankzij het feit dat dit voertuig niet meer opgeladen moet worden, zal elke CO2-voetafdruk met meer dan 14.000 pond CO2 per jaar verminderd kunnen worden. Het zou ook veiliger en meer betaalbaar zijn dan andere elektrische voertuigen. Volgens Betway Casino is er de afgelopen tien jaar maar liefst 4,2 miljard dollar belegd in kickstarter-campagnes maar andere crowdfunding platformen blijken even populair.

Ontdek de Uniti One electric car

De voorbije jaren heeft een aanzienlijk aantal ondernemers hun toevlucht gezocht tot crowdfunding campagnes en het Zweedse Uniti is een van hen. Zij wouden de droom van elke chauffeur op de markt brengen: Een magnifieke auto met een strak design en een kleine voetafdruk. Het is daarom dat Uniti vanaf 2016 potentiele investeerders aansprak via fundedbyme.com. Het gevolg? Een opbrengst van €1,2 miljoen, een waarde van meer dan € 9,8 miljoen en de vervaardiging van de eerste prototypes van hun Uniti One electric car. Hoewel doelstellingen overstijgen geen garantie is voor succes, bleef hun succesverhaal doorgaan. Begin vorige jaar kon het bedrijf rekenen op 727 pre-orders en dit voor een waarde van € 14,5 miljoen!

Geven crowdfunding campagnes brandstof aan de auto-industrie?

WinWinner heeft het zeker bij het rechte einde als ze zeggen dat crowdfunding de toekomst van bedrijfsfinanciering is. Volgens hen zal deze vorm van financiering in populariteit blijven groeien en dat kunnen wij alleen maar beamen. De succesverhalen van Aptera Motors en Uniti zullen nog maar het begin zijn voor wat crowfunding kan betekenen voor de auto-industrie.