Bij de keuze voor de juiste laadkabel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het van belang het laadpaal type 1 en laadpaal type 2 van elkaar te onderscheiden, want je zult daar de juiste laadkabel type 1 en laadkabel type 2 voor moeten gebruiken. Cable Soolutions Shop biedt laadkabels voor iedere situatie en voor alle merken en modellen elektrische auto. Op deze pagina leggen we uit welke kabels er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Welke verschillen zijn er bij laadkabels?

De voornaamste verschillen zijn:

 • Het soort stekker / plug
 • De netaansluiting
 • Het (maximale) vermogen
 • De aansluitspanning
 • De fase
 • De kabeldikte

Omdat de tijdsduur van een accu voor elektrische auto’s kan variëren van minder dan een uur tot meer dan een dag, is het uiteraard van belang om de juiste laadkabel bij de juiste laadpaal te gebruiken.

Laadkabel type 1 en laadkabel type 2

Hier is de keuze nog vrij eenvoudig, er zijn namelijk slechts twee soorten stekker voor elektrische auto’s. In Europa is de laadkabel type 2 als standaard gekozen, dit zal in de toekomst de enige stekker zijn die gebruikt wordt op laadpalen in de Europese Unie. Deze stekker staat ook bekend als de ‘Mennekes’ aansluiting. Toch zijn er auto’s op de markt die geleverd worden met een laadkabel type 1 aansluiting. Die stekker heeft als officiële aanduiding J1772.

Iedere autofabrikant bepaalt welke stekker ze gebruiken, daarbij kun je als vuistregel nemen dat Amerikaanse en Aziatische merken elektrische auto’s met een type 1 stekker leveren, terwijl de Europese merken de type 2 standaard gebruiken. Omdat de laadpaal type 2 na verloop van tijd iedere laadpaal type 1 in Europa zal vervangen, beschikken de meeste automobilisten met een type 1 aansluiting al over een verloopstekker.

Wat is type 3c en snelladen?

Helaas zijn er altijd uitzonderingen op de regel, dat geldt ook voor laadkabels. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van het type 3c. Voor snelladen worden weer andere stekkers gebruikt, zoals die van Tesla, of de CCS en de CHAdeMo ‘standaard’ aansluitingen.

Laadvermogen

De keuze voor de laadpaal en laadkabel heeft een grote invloed op het vermogen en daarmee ook de snelheid van laden. Met een fase 3 kabel kun je sneller laden dan met een fase 1 kabel, maar dat is niet altijd een optie. Vaak bepaalt het vermogen van de accu het soort kabel dat gebruikt kan worden. Een grotere accu betekent doorgaans ook een snellere methode van laden. Dan is er nog het aantal Ampère dat gebruikt wordt. Hierbij wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen 16A en 32A kabels, die weer onderverdeeld worden in 1 fase of 3 fase. Zo komen we op een viertal verschillende vermogens om mee op te laden:

 • 3,7 kW
 • 7,4 kW
 • 11 kW
 • 22 kW

Meer fasen betekent ook meer vermogen en daarmee sneller opladen.

Laadpaal type 1 en laadpaal type 2

Om een zekere uniformiteit te brengen in de laadpalen die in Europa te vinden zijn, is ervoor gekozen om type 2 als standaard te nemen. Dat betekent overigens niet dat mensen met een type 1 elektrische auto niet hun voertuig kunnen opladen, met een verloopstekker kun je terecht bij alle laadpalen in Europa. De laadpalen zijn ontwikkeld om met een variabel instelbaar vermogen te laden. Daarnaast zullen er opties zijn voor standaard laden of snelladen. Wanneer je beschikt over een laadpas van een specifieke aanbieder kun je via het desbetreffende bedrijf de mogelijkheden en tarieven opvragen. Voor vragen over laadkabels kun je terecht bij de specialisten van Cable Soolutions Shop.

Verschillende soorten elektrische auto

Naast de kabels en laadpalen zijn er ook nog drie soorten elektrische auto:

 • Plug-in hybride: Naast een standaard brandstof voorziening is er ook een accu en stekker aansluiting aanwezig.
 • Hybride: Deze auto’s worden aangedreven met een standaard verbrandingsmotor en zijn tevens uitgerust met een accu die tijdens het rijden oplaadt om de actieradius te verhogen.
 • Full electric: Dit zijn volledig elektrische auto’s die niet meer voorzien zijn van een verbrandingsmotor.

Met Cable Soolutions Shop kom je verder!

Met zoveel opties kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Fabrikanten van elektrische auto’s bieden vaak verschillende soorten accu’s aan met afwijkend vermogen, merken kiezen voor een specifiek type aansluiting en de manieren om te laden zijn zeer divers. In de Cable Soolutions Shop vind je laadkabels voor alle merken en modellen auto’s van gerenommeerde fabrikanten als DUOSIDA, Ratio, ChargePoint en Kohns. Neem voor verdere vragen gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.