Alles wat duurzaam is, is in en dat geldt ook zo voor het rijden. Autorijscholen geven cursussen ‘duurzaam rijden’, op de versnellingsbak in nieuwe wagens is een extra versnelling bijgekomen maar wat houdt het nu eigenlijk in en hoe doe je dat, duurzaam rijden? Om te vermijden dat je gaat rijden als een stokoud opaatje en niet harder durft als 70 km/uur op de autosnelweg, leggen wij je uit hoe het wel moet.

Duurzaam rijden houdt in dat je zo weinig mogelijk brandstof verbruikt. Je gaat je rijstijl zodanig aanpassen dat je minder CO2 uitstoot en dat is goed voor het milieu. Duurzaam rijden is dus ook ecologisch rijden. Maar dat niet alleen. Duurzaam wil ook zeggen dat je door je rijstijl je wagen minder snel verslijt. En dat is dan weer goed voor de portemonnee.

Auto aan oplader

Pixabay

Elektrisch rijden

Wie elektrisch rijdt, hoeft zich al niet meer de kop te breken. Elektrische wagens zijn duurzame auto’s. Langs de ene kant stoot hij veel minder CO2 uit, komt er geen fijnstof en stikstofdioxide bij en zijn er veel minder fossiele brandstoffen nodig. In de strijd tegen de klimaatopwarming wordt iedereen aangemoedigd om een elektrische wagen te kopen. Overheden geven allerlei voordelen zoals verhoogde afschrijving. Hij heeft een lage kilometerprijs en ook het onderhoud is een pak goedkoper. Waarom rijdt niet iedereen er dan mee rond? Ondanks alle voordelen blijft de aankoop van een elektrische wagen zeer duur.

Bandenspanning controleren

Zonder elektrische wagen zijn er gelukkig genoeg andere manieren om duurzaam te rijden. Zo is de juiste bandenspanning van groot belang. Als je bandenspanning te laag staat, zal je 5% meer brandstof verbruiken. Regelmatig controleren is dus de boodschap.

Rijden aan een constante snelheid helpt ook goed. Het duurzaamst is te rijden in de hoogste versnelling (vandaar de extra zesde versnelling in nieuwe wagens) aan een zo’n laag mogelijk toerental. Files zijn een echte dooddoener. Filerijders stoten het meeste CO2 uit. De beweging van remmen en weer gas geven is veel vervuilender dan aan hoge snelheid maar met een constante snelheid dezelfde weg af te leggen. Vermijd indien mogelijk de spitsuren.

Fietsen

Pixabay

Zoek alternatieven

Beschouw je wagen als het allerlaatste vervoersmiddel dat je zal gebruiken, nadat alle andere alternatieven onmogelijk zijn. Is het echt nodig om ergens naartoe te rijden als er online alternatieven te vinden zijn. Zo kan je kleding kopen bij een online webshop of een spelletje roulette spelen in een live casino. Het is hetzelfde principe en je kan er zelfs de voorwaarden en spelregels nog eens bekijken. Het enige wat je hoeft te doen, is je registreren. Wil je toch naar buiten, dan zijn er verschillende platformen om auto’s, elektrische fietsen en elektrische steps te delen. En dan vergeten we nog bijna het oude, vertrouwde openbaar vervoer.

Duurzaam rijden is eenvoudig voor wie zich een elektrische wagen kan permitteren. Maar ook voor de anderen bestaan er hulpmiddeltjes om de ecologische voetafdruk van hun wagen te beperken. Toch begint duurzaam rijden vooral bij jezelf door te kiezen voor alternatieven en af te stappen van verkeerde gewoontes.